Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Ενεργειακό Τζάκι

Μια όλο και πιο διαδεδομένη κατηγορία στα είδη οικιακής θέρμανσης είναι το ενεργειακό τζάκι. Αυτή η ονομασία δίνειται στο τζάκι εκείνο, του οποίου η εστία είναι η λεγόμενη κλειστού τύπου. Τέτοιες εστίες είναι κατασκευασμένες από μαντέμι ή ατσάλι και έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν την θέρμανση που παράγετε από όποιο υλικό καύσης, είτε αυτό είναι το ξύλο, η βιομάζα (ή αλλιώς pellet), το αέριο ή το γκάζι. Έτσι ο χώρος ζεσταίνεται μέσω τον τοιχωμάτων της εστίας αυτής, τόσο μέσα σε αέρα, όσο και σε νερό. Αυτές οι εστίες που περιγράφονται παραπάνω συνήθως αποφέρουν μια απόδοση της τάξεως του 70 τοις εκατό, συχνά και παραπάνω. Όταν συνδυάζονται με ρυθμιζόμενη καύση, το ποσοστό αυτό είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
Αν το ενεργειακό τζάκι έχει θερμοδυναμική και αερόθερμη ενεργειακή εστία, θα πρέπει ο αγοραστής να ενημερωθεί σχετικά με το τι είναι και πως δουλεύει αυτή. Δηλαδή πως η θερμοδυναμική εστία είναι η εστία εκείνη μέσα στην οποία ο αέρας που ζεσταίνετε μεταφέρετε στο χώρο με φυσική ροή. Με την χρήση της φράσης "φυσική ροή" εννοούμε χωρίς την βοήθεια κάποιου βεντιλατέρ. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουν οι εστίες αυτές είναι μέσο του κινήματος θερμού αέρα, ο οποίος παράγεται στον θερμοθάλαμο και που κατασκευάζετε μαζί με την επένδυση, ώστε να είναι εφικτό να δεχτούν οι εστίες προαιρετικά οποιοδήποτε βεντιλατέρ. Αυτό μπορεί να αφορά τόσο την βεβιασμένη κυκλοφορία, γνωστή και ως αερόθερμο, όσο και την διανομή του ζεστού αέρα σε διαφορετικούς χώρους της οικίας, ανεξάρτητα το πόσο μακριά μπορεί να είναι. Μια μέση εστία, η οποία είναι φτιαγμένη με μεγάλο πάχος, για μια καλή απόδοση, συνήθως μπορεί να ζεστάνει χώρους των 250 τετραγωνικών μέτρων, ανεξάρτητα από τις συνθήκες του ίδιου του χώρου και το αν είναι χωρισμένος σε δωμάτια.
Άλλες εστίες είναι οι αερόθερμες, δηλαδή εκείνες που έχουν κατά κανόνα ενσωματωμένο τον θερμοθάλαμο και η λειτουργία τους γίνεται με βεβιασμένη κυκλοφορία του αέρα, δηλαδή, αντίθετα με την παραπάνω περίπτωση, εδώ έχουμε την βοήθεια από κάποιο βεντιλατέρ. Οι αερόθερμες εστίες για ένα ενεργειακό τζάκι έχουν ως σύνηθες υλικό κατασκευής το ατσάλι, γνωστό και με την ονομασία monoblock.

Όπως και σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, έτσι και σε ότι αφορά το ενεργειακό τζάκι, η έρευνα αγοράς, μετά τον σωστό προσδιορισμό των αναγκών, είναι το πιο σωστό βήμα που χρειάζεται κανείς να κάνει για μια πετυχημένη αγορά. Είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς για το ενεργειακό τζάκι και τις επιλογές του, μιας και είναι μια πολύ οικονομική λύση για το μεγάλο ζήτημα της θέρμανσης ενός σπιτιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου